torsdag 27 november 2014

En stackars liten haj
En stackars liten haj är skriven av Mårten Sandén och illustrerad av Per Gustavsson. Det är en bilderbok som passar perfekt att högläsa och sedan ha boksamtal om vad som verkligen hände i boken - i handlingen, mellan raderna och i bilderna.

Boken handlar om en pojke som inte tycker om att bada för han lider av hajskräck. Han är övertygad om att en haj kan dyka upp när som helst och var som helst. När han ändå blir tvungen att bada tar han med sig ett leksakssvärd i badkaret för säkerhets skull. Och då dyker en haj upp - precis som han befarade. Hajen visar sig dock vara liten och snäll och dessutom ledsen, han simmade in i ett rör och hamnade i det här badkaret och nu är han vilsen och längtar efter sin mamma. Pojken bestämmer sig för att hjälpa den stackars lilla hajen hitta tillbaka till havet och sin mamma.

I boken finns mycket att prata om. Händer det på riktigt eller var det bara en dröm? Kanske fantiserade pojken ihop allt när han låg i badkaret? Men varför hade han i så fall kläder på sig i slutet? I bilderna finns massor detaljer och saker att diskutera och tolka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar